Der er højsæson for stress i august, september og januar. Det lyder måske lidt underligt, når man tænker på, at begge tidspunkter på året er lige efter ferie og glædelige aktiviteter. Men realiteten er, at mange har gang i alt for mange aktiviteter op til og i løbet af ferien, og de har derfor ikke fået restitueret så meget som kroppen egentlig havde behov for.
Men hvad skal man absolut ikke gøre, når man står overfor en, der taler om at være stresset eller presset? Og hvad kan man gøre i stedet for? Det får du en række gode råd til i denne artikel.

Det må du aldrig gøre ved en, der er stresset
1) Giv ikke den stressramte skylden
Det er rigtigt nok, at der ofte er en kombination af private og jobmæssige forhold, der leder til at stressen udvikler sig, men lad være med at antyde, at det er den stressedes egen skyld, når personen allerede er i knæ. Det kommer der ikke noget godt ud af.
2) Et par fridage løser intet
Det nemme quickfix er at sige, at det nok hjælper, når den stressede lige har haft et par fridage. Men det løser ikke den ophobede stress. Den stressramte har brug for mere end en lille timeout. Aflastning, nye strategier og forventningsafstemning er nogle af de vigtige elementer.
3) 2-3 uger med hårdt pres er nok til at forårsage skade
Det samme gælder når vi allesammen tænker, at det går nok over om nogle uger. Vi skal bare lige igennem denne fase, dette projekt, denne periode - og SÅ bliver det godt igen. Der skal ikke mere til end 2-3 uger med hårdt pres til at starte den negative stress, og det kræver stor opmærksomhed og prioritering og fokus i denne periode. Hvis den ikke slutter efter 2-3 uger, men afløses af endnu en periode. Ja... så har vi balladen.
Sådan hjælpe du bedst den stressramte
Hvis en person udtrykker ubalance og overload, så tag det alvorligt med det samme. Sæt god tid af til en samtale - gerne samme dag eller senest dagen efter.
Uanset om du er ven, kollega eller leder, så find et sted, hvor I kan sidde uforstyrret og fortæl den ramte, at I sammen skal finde en løsning, så personen kan genfinde sin balance.
Det er ikke sikkert, at der brug for en lang sygemelding. Hvis man tager fat med det samme og laver nogle ændringer, så kan det være, at personen kan blive på arbejde på fuld tid eller kan nøjes med at få sat sin arbejdstid lidt ned i en periode, så personens krop og hjerne kan komme sig lidt.
Det er også en økonomisk og helbredsmæssig fordel, at personen får nogle individuelle samtaler med en stresscoach i et struktureret forløb, så I for alvor kan få skovlen under stressen.
VI du gerne lære metoder og værktøjer til, hvordan man håndterer stress bedst muligt - i det private og på arbejdspladsen? Så læs mere om vores stresskonsulent uddannelse her.
Kærlig hilsen
VÆLDS Uddannelse & Coaching
Comments