top of page
  • Louise Vælds

Føler du dig som en bedrager?Føler du dig som en imposter (bedrager)?


Det er der faktisk ufattelig mange, der går rundt og føler sig som i deres professionelle virke til trods for, at de er utrolig dygtige til deres arbejde. Måske du er en af dem?

  • Forventer du nærmest at få negativ feedback, når du har præsteret noget?

  • Synes du, det kan være svært at skelne imellem, om du virkelig er god til noget, eller om de andre bare er venlige overfor dig, fordi de godt kan lide dig?

  • Fanger du dig selv i at tænke, at du bare var heldig med udfaldet af opgaven, du har løst?

  • Eller at noget kun lykkes, fordi du har arbejdet ekstremt hårdt og været ekstremt presset, da du skulle løse opgaven?

Så er der en god chance for, at du oplever det såkaldte “imposter syndrom”.

Men hvad er imposter syndrom?


Begrebet imposter syndrom er et psykologisk mønster, hvor man tvivler sine egne præstationer og har en vedvarende indre frygt for at blive afsløret og udstillet som en bedrager. Det defineres således i Cambridge Dictionary:

”Følelsen af at dine præstationer ikke er reelle, og at du ikke fortjener anerkendelse og succes.”

Begrebet blev første gang introduceret i en undersøgelse fra 1978, som tog udgangspunkt i 150 højt performende kvinder. Alle var blevet formelt anerkendt for deres professionelle excellence af kollegaer og havde opnåede høje akademiske resultater gennem formelle eksaminer og tests.

På trods af disse præstationer, besad kvinderne ikke den indre følelse af tilfredshed og anerkendelse over deres egne præstationer. Kvindernes forklaringer var i stedet forskellige versioner af:

  • At have været heldig

  • At det var et tilfælde

  • At det kun var fordi, de havde arbejdet ekstremt hårdt

  • At andre ganske enkelt overvurderede deres intelligens, evner og talenter.

De oplevede altså, at deres resultater blot var et lykketræf, og at de i VIRKELIGHEDEN slet ikke er så dygtige eller talentfulde, når det kommer til stykket. Og det er essensen af imposter syndrom.


Hvem lider af imposter syndrom?


Det er der rigtig mange, der gør på et eller andet tidspunkt i livet, men det er forskelligt, hvor tynget man er af det. Imposter syndrom kender hverken køn, alder, samfundslag eller brancher - med andre ord rammer det bredt. En fællesnævner er dog, at der ofte er tale om højt præsterende individer, hvor mennesker omkring dem ofte vil karakterisere dem som dygtige.


Og hvis du læser med her og tænker: "det kan jeg godt genkende, men så dygtig er jeg slet ikke, at jeg kan passe ind i den gruppe". Så bærer du sandsynligvis rundt på netop det her mønster.

Hvis du ikke har hørt det italesat før, så kan det skyldes, at mange bærer rundt på følelsen som var det en hemmelighed. Det gøres, fordi frygten for at sige det højt og blive bekræftet i, at man faktisk slet ikke er dygtig, er det værst tænkelige scenarie.


Skal man gøre noget ved imposter syndrom?


Hvis de her tanker fylder så meget, at de står i vejen for at fremme din karriere, så er svaret naturligvis ja.

At have følelsen af imposter syndrom kan koste meget energi og motivation, når man konstant skal forsøge at tro på, at man er værdifuld for organisationen, samtidig med at man er tynget af denne hemmelighed. Det kan resultere i eksempelvis endeløse jobskift, usikkerhed, uro, stress, sygemeldinger og udbrændthed.

I sidste ende bliver det til en negativ spiral, der kan komme til at stå i vejen for at turde gå efter den karriere, man virkelig gerne vil gå efter, forlange den løn man er værd og opnå de ting i sit professionelle liv, som man i sit stille sind drømmer om.

Men hvordan kan man begynde at arbejde med det? Det afdækker jeg i den næste artikel: Sådan slipper du af med imposter syndrom.


VÆLDS coach uddannelse lærer du redskaber og værktøjer, der kan gøre dig fri af imposter syndrom og hjælpe andre med at gøre det samme.

340 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page