top of page
  • Louise Vælds

Sådan lærer du at afbryde empatisk

Opdateret: 17. mar. 2023

Det er rent faktisk muligt at være for god til at lytte. Er du det, så er der nemlig stor risiko for, at du spilder en hel del tid, samtidig med at de samtaler du har er mindre frugtbare, end de kunne være. Her i artiklen guider vi dig til, hvordan du bliver bedre til at afbryde på en empatisk mådeEr der ofte nogen, der fortæller dig, at du er god til at lytte? At du er rar at snakke med? Eller at du er god at vende problemstillinger med?


Hvis du er god til at lytte, så kan du måske også genkende den problematik at lytte for længe; at din tid nogle gange siver ud mellem fingrene på dig, fordi den du taler med bare bliver ved og ved og ved.


Selvom det er en fantastisk kvalitet og evne at være en god lytter, så er samtaler som ovenstående ikke så frugtbare, fordi der ofte kommer til at mangle konklusioner, afslutninger og aftaler om handling.


Derfor kan det være en god ide, at øve dig i, hvordan du også bliver god til at styre samtalen i en frugtbar retning ved at afbryde. En afbrydelse der altid skal foregå:


✅ Med respekt og empati

✅ Så den anden føler sig anerkendt

✅ Så du ikke sårer den anden


Men hvordan kommer du i gang med det? Seks sætninger du kan bruge til at afbryde (empatisk) Øv dig! Det kan du eksempelvis gøre ved at:

  1. Fortæl den, du taler med: “Det er godt det, du siger. Er du interesseret i at få noget input?”

  2. Se på dit ur og sig roligt og venligt: “Undskyld, jeg har lidt travlt lige nu, så har du et konkret spørgsmål, eller kan vi parkere emnet for nu? Vil det være ok for dig?"

  3. Spørg med venlighed: ”gode tanker du gør dig, så hvad skal vi helt konkret tage stilling til nu?”

  4. Venligt foreslå en konklusion: ”Godt du siger det! Det er relevant at få løst det her. Undskyld jeg afbryder, jeg har en potentiel løsning på det, så hvad med, at vi går til løsning nu?”

  5. Få den anden til at konkludere noget: ”Hvad vil du foreslå, at løsningen er lige nu?”

  6. Få den anden til at slippe et emne om noget, man ikke kan ændre på: ”Er der noget, du kan gøre ved det her og nu?”


Brug dit kropsprog aktivt Den anden ting du kan øve dig i er dit kropssprog:

  • Smil, nik og se på uret. Fortæl gerne, at du ser på klokken, fordi du har en deadline.

  • Sæt dig ud på kanten af stolen.

  • Rejs dig op. Gå roligt mod døren, og se at den anden følger med. Slå hænderne sammen imens du siger: "Godt… så….."

Når du øver dig, så husk at signalere imødekommenhed, samtidig med at du er i gang med at konkludere og afslutte samtalen.


Vil du lære mere? Så skal du tage et kig på vores coachuddannelse, hvor du er sikker på at udvikle dig som menneske professionelt og personligt. Vi har holdstart flere gange om året både fysisk og online.


21 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page