Imposter syndrom, følelsen af at dine præstationer ikke er reelle, og at du ikke fortjener anerkendelse og succes, er noget mange lider under.
Det er et psykologisk mønster, de færreste er bevidste om - og derfor kan det også være utrolig svært at bryde med. Nogle kan gøre det på egen hånd, andre har behov for en hjælpende hånd.
I denne artikel vil jeg illustrere nogle metoder, jeg bruger med mine klienter, når de skal i gang med at bryde med deres mønster. Uanset om du selv lider under det, og ønsker at gøre op med det, eller om du er coach, der ønsker at hjælpe dine klienter, så kan du bruge den tilgang, som jeg vil gennemgå i denne artikel.
Skal man gøre noget ved imposter syndrom?
Det afhænger af, hvor meget det tynger.
Hvis de her tanker fylder så meget, at de står i vejen for at fremme din eller din klients karriere, så er svaret naturligvis ja. Er mønstret meget dominerende kan det nemlig manifestere sig både i form af endeløse jobskift, usikkerhed, uro, stress, sygemeldinger og udbrændthed.
I sidste ende bliver det til en negativ spiral, der kan komme til at stå i vejen for at turde gå efter den karriere, man virkelig gerne vil gå efter, forlange den løn man er værd, og opnå de ting i sit professionelle liv, som man i virkeligheden drømmer om.
- Og vil det ikke være ærgerligt, hvis dit arbejdsliv og din karriere skulle gå med at slide og slæbe dig igennem dage, uger, måneder eller år fyldt med frygt, negativ selv-feedback og usikkerhed, når det nu er noget der kan ændres på?
Hvordan bryder man med imposter syndrom?
Det kan være svært at arbejde sig helt ud af mønstret selv, derfor kan det være en god ide at få hjælp fra eksempelvis en coach. Der er dog en række ting, du kan starte med på egen hånd, som også er der, hvor coachen typisk vil starte med at sætte ind.
Kig på listen nedenfor, og vælg så det punkt, du er mest tiltrukket af og start der:
De kan ikke alle sammen tage fejl
Hvis mange mennesker igennem din skolegang og karriere har fortalt dig, at du dygtig, intelligent eller talentfuld, så er det meget usandsynligt, at de alle sammen tager fejl. Leder og/eller undervisere har erfaring og viden, der gør, at de har et sammenligningsgrundlag, hvilket betyder, at der er stor sandsynlighed for, at de faktisk ved, hvad de taler om. Du har ikke snydt, bedraget og forført dem alle til at tro noget forkert om dig.
Sig det højt
Når man ønsker at bryde med et uhensigtsmæssigt mønster, er det altid en god ide at sige de tanker og følelser, man går rundt med, højt. Start med at sig frygten højt til dig selv, en mentor, din chef eller en coach. Du vil hurtigt opleve, frygten ikke længere har helt så meget kraft som før.
Vælg med omhu
Det er vigtigt, at du vælger med omhu, hvem du siger frygten højt til. Find en person, hvor du tænker, at du rent faktisk vil få noget godt og brugbart input, du kan arbejde videre med. Det er ikke brugbart, hvis personen blot fejer problemet af vejen med ordene “pjat, du er jo dygtig”, eller stik modsat bekræfter dig i at du nok bør forbedre dig endnu mere.
Lær dit mønster at kende
Når man skal bryde et mønster, så er det vigtigt at lære det at kende: hvordan kommer det til udtryk og i hvilke situationer? Brug noget tid på at observere, hvordan mønstret udfolder sig.
Lær at skelne mellem frygt og ydmyghed
I processen er det vigtigt at have for øje, at der er forskel på ydmyghed og så den frygt som imposter syndrom giver. Ydmyghed er en smuk dyd, som gør at du er opmærksom på din egen læring og blive inspireret af andres kompetencer. Frygt er lammende, skævvrider det reelle selvbillede og bremser dig i at sige ja til nye muligheder.
Øv dig i at sige ja til nye muligheder
Hvis imposter syndrom er meget dominerende, så kan man godt have en tendens til at sige nej, når nye muligheder byder sig. Det er problematisk, fordi det holder dig tilbage i din karriere, samtidig med at du kommer til at tale dig selv ned i status og image ved at afslå mulighederne. Husk i stedet for på, at det hele nok skal gå, og at du gerne må begå fejl.
Arbejd med den interne feedback kvalitet
Det er vigtigt, at dine tanker om dig selv er venlige og omsorgsfulde, hvilket højst sandsynligt ikke er tilfældet, hvis du lider under følelsen af imposter syndrom. Derfor skal du arbejde med dit indre feedback system; mind dig selv om, at det er ok at begå fejl. Det gør alle. Ingen gør alt fuldstændigt korrekt hele tiden. Det gør du heller ikke, og det er ok. Ingen ved ALT om ALT. Det gør du heller ikke, og det er helt i orden.
Fokuser på, hvad du lærer lige nu
Finde en måde at erstatte de nedgørende sætninger i dit hoved til sætninger om, hvad du lærer lige nu, hvad du netop gjorde godt i situationen og hvordan. Det skal ikke være på skrift for så vedligeholder du de overbevisninger du helst skulle af med.
Træn dig i at anerkend succeserne
Afslut hver arbejdsdag med at skrive fire små ting ned, du har præsteret den dag. Det er vigtigt, at det er de små ting, så du træner dig selv i at få øje på alle de små succeser i din hverdag.
Tag fat på den dybere proces
Se om du kan få øje på, hvor i livet denne imposter-overbevisning, er blevet installeret i dig af andre eller af dig selv:
Det kan være noget en forældre, en lærer, en klassekammerat, en kæreste eller en chef har sagt til dig i et sårbart øjeblik.
Det kan være din placering i søskendeflokken, der har haft betydning for overbevisningen.
Det kan være en særlig tone i den kultur, du er vokset op i.
Det kan være små subtile signaler og input, du har samlet sammen over nogle år.
Det kan være, du er autodidakt, eller har en lavere grad af erfaring eller uddannelse end dine kollegaer.
Men noget skyldes det. Det kommer ikke ud af ingenting, og når du finder det, bliver det meget mere konkret for dig at arbejde dig videre ud af mønsteret.
På VÆLDS coach uddannelse lærer du redskaber og værktøjer i dybden, der kan gøre dig fri af imposter syndrom og hjælpe andre med at gøre det samme.
Comentarios