top of page

Derfor skal du IKKE bruge videokald i din coaching

Louise Vælds

Opdateret: 17. mar. 2023

Hvad siger du, Louise? Jo den er god nok. I denne artikel vil jeg nemlig fortælle dig, hvorfor du skal skære ned på videokaldene og i stedet holde dig til telefonopkald, når du coacher 1:1.


Skal jeg stoppe helt med at coache via videokald?


Nej, du skal selvfølgelig ikke stoppe helt med videokald. I rigtig mange sammenhænge giver det faktisk utrolig god mening at coache via videokald - særligt i nu, hvor vi ikke har mulighed for at mødes på samme måde fysisk.


Men det er vigtigt, at du spørg dig selv, om kaldet ligeså godt kunne foregå via et telefonopkald - og om det måske endda vil blive bedre af det.


Hvornår giver det mening med videokald?


I nogle situationer giver det rigtig god mening at bruge videokald. Det kunne eksempelvis være:


Gruppekald

Det er vigtigt at foretage gruppekald som videokald. På gruppekald er det desuden vigtigt, at alle er til stede på video og ikke slår deres kamera fra. Det kan være meget ubehageligt for den, der taler, at tale til slukkede skærme, og som deltager kan man hurtigt komme til at beskæftige sig med andre ting, der fjerner fokus.


Førstegangsmøder

Er det første gang, du skal tale med en person, du skal coache, så kan det være en god ide at tage første kald som et videokald for at begge parter kan få sat ansigt på. Efter det første kald vil det være nemmere og bedre at tage kommunikationen via telefonkald.


Hvornår giver det ikke mening med videokald?

Mange gange vælger vi at afholde kald via videokald, på fx Zoom, for at genskabe den fysiske situation, hvor man sidder ansigt til ansigt. Men realiteten er, at et videokald ikke giver os den samme samværs oplevelse, som den vi får, når vi er fysisk til stede sammen.

Når vi coacher via videokald, aflæser vi ikke hinanden simultant, fordi vi hele tiden skal skifte vores opmærksomhed mellem at se ind i kameraet, for give den anden oplevelsen af at blive set, og se på skærmen for at se den andens mimik. Det ender derfor med at koste meget mere energi som coach, tager din opmærksomhed væk fra klienten og personens tema, og du får fat i færre nuancer, end hvis du lyttede intenst i telefonen.

Kommer du væk fra skærmen, så har du mulighed for at være meget mere nærværende, og undgår også at blive udsat for skærmtræthed, som er særlig evident i disse tider.


Det skal du huske, når du coacher via telefonkald

Det er selvfølgelig også lidt en kunst at coache via telefonkald, da der skal andre ting til for at give klienten oplevelsen af at blive hørt og forstået. Det er vigtigt at være utrolig nærværende, give flere positive tilkendegivelser såsom "mhm", "ja", "jeg forstår", der viser klienten, at du er empatisk overfor deres situation, og at du er med.


En god måde at udføre telefonkald på er som walk and talks, hvor du tager klienten med i dine høretelefoner, mens du går en tur. Sørg for at meld det ud til klienten inden, og spørg dem, om de har lyst til at gøre det samme.


For at det er muligt, er der selvfølgelig en række praktiske elementer, du skal huske:

  1. Sørg for, at lyden fungerer 100%. Da I ikke kan se hinanden, så er det eksempelvis ikke muligt at mundaflæse.

  2. Udtænk en smart måde at tage noter på, ellers bliver du hængende ved skærmen. Du kan eksempelvis tage en lille notesbog med, bede klienten om at skrive en note på deres telefon, sende dig selv en e-mail efterfølgende osv.

  3. Du kan øve dig i at opsummerede jeres samtale flere gange undervejs, hvilket hjælper til at I begge holder fokus, selvom I ikke har en masse noter at forholde jer til.


Vil du lære mere? Så skal du tage et kig på vores coachuddannelse, hvor du er sikker på at udvikle dig som menneske professionelt og personligt. Vi har holdstart flere gange om året både fysisk og online.


 
 
 

Comments


bottom of page